Узунджовската църква

Издигната е преди много години върху основите на древно тракийско светилище. В последствие…

Издигната е преди много години върху основите на древно тракийско светилище. В последствие е разрушена и превърната в джамия. А най-накрая джамията е превърната в църква. В най-голямата селска църква в България. Храмът „Успение Богородично“ разказва уникална история. История за обратите и вечния кръговрат на живота. В архитектурата и стенописите и ислямът и християнството живеят заедно в хармония, която българските земи познават отдавна.

покажи маршрут

Археологически комплекс – Раднево

Археологическият комплекс в град Раднево ни потапя в шеметното надбягване на времената…

Археологическият комплекс в град Раднево ни потапя в шеметното надбягване на времената от най-дълбока древност, чак до днес. Тук се съхраняват откритите в енергийния комплекс “Марица-изток” руини от ранновизантийска крепост, зидан гроб, стражева кула от римската епоха, базилика и какво ли още не. Комплексът предлага и атракции като демонстрации на бойно изкуство и възстановки на исторически събития.

Покажи маршрут


Александровска гробница

Впечатляващите стенописи на тази уникална по рода си находка разказват истории…

Впечатляващите стенописи на тази уникална по рода си находка разказват истории, древни, колкото кръвта ни. За наше огромно щастие, точно копие на гробницата беше пресъздадено в открития през 2009 г. Музей на тракийското изкуство, тъй като оригиналът е твърде безценен, за да бъде отворен за посетители. Освен репликата на Гробницата, в Музея могат да се видят всевъзможни и коя от коя по-впечатляващи находки от Източните Родопи, Сакар и долината на Марица.

покажи маршрут

Средновековна крепост и тракийска гробница край село Мезек

Тези обекти имат много за разказване. Не само за епичните битки през средновековието, но и…

Тези обекти имат много за разказване. Не само за епичните битки през средновековието, но и за бита на обикновения ни предтеча. И най-вече – за духовното развитие на прадедите ни, за което знаем толкова малко. Крепостта впечатлява с мащабите си, а гробницата – с невероятната си хармония и изумителните прилики с египетските и американските древни градежи. При всички положения всеки милиметър от 37-те километра от тук до там си струва изживяването.

Покажи маршрут


Тракийска крепост и култов комплекс „Палеокастро“

Някои учени я класифицират като най-старото култово средище в земите на Траките, но…

Тази крепост си заслужава да се види. Най-добре под лъчите на изгряващото слънце, с което е свързана и цялата ѝ символика. Някои учени я класифицират като най-старото култово средище в земите на Траките, но, разбира се, подобни твърдения са крайно трудни за доказване, особено когато всичко, което е останало до днес, са камъните. Сред тях обаче ясно се отличава Храмът на слънцето, защото в скалите около него са издълбани над 150 соларни диска, а около много от тях са изрязани и слънчеви лъчи.
Тук е открита и “главата слънце”, съхранявана понастоящем в Ямболския окръжен исторически музей. Някои я оприличават на човешка фигура, а, понеже си говорим за мистериозна приемственост, други виждат в нея крилатия диск, типичен за символиката на Персия, Египет и други древни култури, оставили живи следи за нас.

покажи маршрут

Скално светилище
“Каменна могила”

Поредният мегалит в близост до Zaara Estate е класифициран като скално светилище и се намира…

Поредният мегалит в близост до Zaara Estate е класифициран като скално светилище и се намира на 2,5 км югозападно от село Хлябово. Този е наистина внушителен. Висок 2,2 м, широк 2,1 м и дълъг 3,2 м, съставен от четири масивни камъка и заобиколен от останки от скални издълбавания, могили и други мегалитни съоръжения. Две от които формират толкова познатата от хиляди мегалитни обекти в света просека, сочеща в двата си края към севера и юга.

Покажи маршрут


Крепост “Кастра Рубра”

Всички, за които мегалитите не са чак толкова вълнуваща гледка, ще се възхитят на внушителната късноантична и средновековна крепост…

Всички, за които мегалитите не са чак толкова вълнуваща гледка, ще се възхитят на внушителната късноантична и средновековна крепост “Кастра Рубра”, разположена в местността “Калето” до село Изворово. Всъщност цялата местност представлява грандиозен комплекс, обитаем още от неолита (или новокаменната епоха). От крепостта са разкрити само част от стената, две кули и входната порта, но и това е достатъчно, за да си проличи някогашното ѝ величие и стабилност, които обясняват доста дългото ѝ оцеляване в ранновизантийския период на Балканите. Днес „Червената крепост” е внушителен поклон към миналото и гледка, която със сигурност си струва.

покажи маршрут

Долмен “Славова кория”

И ето, че пътешествието ни сред пулсиращите сърца на древните мегалити продължава в местността „Славова кория“…

И ето, че пътешествието ни сред пулсиращите сърца на древните мегалити продължава в местността „Славова кория“. Този долмен е класифициран от учените като „сложен за изпълнение“ и като цяло е доста добре запазен, като се изключат разрушените покривни плочи. Запазена е и могилата, която стига до покрива на предната камера.

Покажи маршрут

Мегалитен кръг –
село Българска поляна

Стоунхендж не е сам. Съвсем не. В непосредствена близост до Главан е пълно с…

Стоунхендж не е сам. Съвсем не. В непосредствена близост до Главан е пълно с доказателства за мистериозната приемственост между древните от всички континенти. Едно от тях от векове живее в село Българска поляна, близо до Тополовград. Според учените представлява тракийска гробница, датираща от бронзовата епоха. Според нас представлява крайно интересна гледка, независимо от това, че днес е наполовина заровен в земята.

покажи маршрут

Долмен – село Черепово

Село Черепово е разположено в малка падина на западните склонове на Сакар и…

Село Черепово е разположено в малка падина на западните склонове на Сакар и околностите му са щедри на долмени, могилни гробници, кромлехи и други мегалитни паметници. През 1903 г. мегалитите там са били 28, някои в самото село. Днес са оцелели около 18.
Описанията им ще намерите на много места. Но същинското изживяване ще ви се случи само тук.

Покажи маршрут


Менхир Чучул камък –
село Овчарово

Какво са знаели древните ни прадеди? Защо са посели своите мегалити от Европа до Америка…

Какво са знаели древните ни прадеди? Защо са посели своите мегалити от Европа до Америка като величествени отрицания на всемогъществото на времето? Колко общо имат българските мегалитни обекти с Келтите, които са пребивавали в района? Истината е, че още не знаем. Според учените менхирът Чучул камък е имал ритуални функции, свързани с култа към плодородието. За нас е по-важно, че всеки наш гост може сам да усети енергията му, защото е съвсем наблизо: в село Овчарово, община Харманли.

покажи маршрут

Крепост Балзена

Крепостта Балзена се намира на скромните 2 км южно от Главан, но самата тя далеч не е скромна…

Крепостта Балзена се намира на скромните 2 км южно от Главан, но самата тя далеч не е скромна. Внушителните ѝ стени, подсилени от няколко кръгли кули, надвисват над наблюдателя като ехо от някогашни епични събития, които земята на Сакар още не е забравила.

Покажи маршрут


Защитената местност “Бакърлия”

Защитената местност “Бакърлия” обхваща река Бакър дере и склоновете на Сакар…

Защитената местност “Бакърлия” обхваща река Бакър дере и склоновете на Сакар – ниски скалисти масиви с много влечуги: пясъчна (турска) боа, змиегущер, пъстър смок, сухоземни костенурки и др. От земноводните се среща жабата балканска чесновница, която е включена в Червената книга. Територията е ключова за опазването на редица защитени видове птици като белоопашат мишелов, черен щъркел и малък креслив орел. От бозайниците тук живеят лалугер, благороден елен, сърна и др.

покажи маршрут

Крепост “Констанция”

Крепостта Констанция се намира на хълма Асара (близо до Симеоновград) и датира от късната античност, когато се оформя като един от най-големите градове в Северна Тракия, съществувал от IV до началото на XIII век. Според легендите в нея са намерили подслон последните римски императори.

Покажи маршрут